Cainii din rasa Mastiff Tibetan (Do-Khyi) se impun prin talia lor masiva si impunatoare. Originari din Tibet, unde inca se mai gasesc exemplare care ating marimi impresionante si care pot fi destul de fiorosi, cainii din aceasta rasa au fost crescuti si in Anglia, unde au dezvoltat un temperament mai bland. Se pare ca exemplarele de Mastiff Tibetan sunt rare chiar si in ziua de azi.

Dresaj:

Mastiffii tibetani sunt curajosi si protectori, dar au totusi rabdarea si gentiletea necesara, mai ales atunci cand sunt in preajma copiiilor. Este cainele potrivit pentru o familie care are deja experienta cu caini de talie mare. Stapanul potrivit pentru un Mastiff Tibetan trebuie sa aiba multa incredere in propria persoana si sa aiba disponibilitatea necesara pentru a-l “struni” printr-un dresaj constant si pozitiv. Socializarea si dresajul timpuriu sunt elementele cheie atunci cand vine vorba de un exemplar deMastiff Tibetan, deoarece sunt singurele elemente care dezvolta un caracter stabil in cazul acestei rase.

Un Mastiff Tibetan este un caine de paza, inzestrat cu multa inteligenta, dar care are nevoie si de un dresaj ferm. Este obligatorie inceperea dresajului, inca de cand puiul de mastiff se afla in primele lui luni de viata.

Ingrijire:

In ceea ce priveste ingrijirea lui, Mastifful tibetan nu are nevoie de un periaj intensiv al blanii. Perierea saptamanala este mai mult decat suficienta, dar aceasta operatiune poate fi efectuata mai des in timpul perioadelor de naparlire.

Cainii din rasa Mastiff  Tibetan au nevoie de exercitii destul de sustinute pentru a se pastra in forma si sanatosi, chiar daca acesti caini nu sunt activi prin natura lor. Totodata au nevoie de spatii/tarcuri largi in care se pot juca si alerga atunci cand nu sunt plimbati in lesa.

Sunt destul de atasati de sunetul propriei voci si tind sa latre doar de dragul de a se auzi. Unii dintre ei pot deveni si sapatori pasionati de-a lungul timpului. Mastifful tibetan este precaut cu strainii pana cand isi da seama daca sunt sau nu demni de incredere. Sunt toleranti cu celelalte animale de companie, cu conditia ca procesul de socializare sa fi inceput inca din primele luni de viata.

Afectiuni:

Durata medie de viata a unui exemplar de Mastiff Tibetan este undeva intre 10 si 14 ani. Exista anumite probleme de sanatate care pot afecta acest caine precum afectiuni ale tiroidei, cardiace, ale ochilor, alergii, probleme ale sistemului imunitar si o sensibilitate crescuta fata de substante chimice si medicamente.

Cainii din rasa Mastiff Tibetan nu sunt pentru oricine; atunci cand planuiti cumpararea/adoptia unui exemplar din aceasta rasa, luati in considerare urmatoarele aspecte:

  • este un caine de paza prin natura lui, teritorial si protector – un gard solid care sa ii delimiteze spatiul este vital;
  • este extrem de inteligent, incapatanat si independent – dresajul este obligatoriu in cazul acestei rase (mers in lesa, executarea comenzilor de baza etc.);
  • are nevoie de o comunicare interactiva cu stapanul lui (respectul si rabdarea sunt elementele cheie in aceasta relatie), socializarea mastiffului inca din primele luni de viata este vitala pentru felul in care va evolua ca exemplar adult;
  • poate deveni distructiv si enervant de zgomotos;
  • este extrem de sensibil la schimbari in general, fiind dependent de rutina lui care include familia si casa pe care o pazeste;
  • este un caine care se maturizeaza greu din punct de vedere fizic;
  • poate fi afectat de schimbarile anotimpurilor si iubeste in special climatul friguros;